21/11/2024
BAKIM & PERFORMANS

Oto Kaportasında Çizikler Nasıl Giderilir

Oto Kaportasında Çizikler Nasıl Giderilir

Otomobillerin kaportasındaki çizikler birçok oto kullanıcısının canını sıkan bir durumdur. Sırf otosundaki çizikten dolayı arabasından soğuyup satma kararı verenler olduğu bilinmektedir. Peki bu denli önemli olan bu sorunun çözümü nedir. Oto kaportasındaki çizikler nasıl giderilir sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Yazımızı dikkatle okuduğunuzda otonuzda bulunan çiziklerden kurtulmak sorun olmaktan çıkacak ve hatta yapılacak işlemleri kendiniz tatbik ettiğiniz zaman zevk alacağınızı şimdiden garanti edebilirim.

Kaportadaki Çizikler

Oto kaportası üzerindeki çizikler derinliklerine göre farklılık göstermekte,  ve derinliklerine göre çözümleri de farklı işlem gerektirmektedir.  Bu yüzden aracınızdaki oluşan çiziğin derinliğini tespit etmekle işe başlamak gereklidir.  Araç kaportası üzerinde Astar,Boya ve Vernikten oluşan üç katmanlı bir yapı vardır. Eğer oluşan çizikler Vernik tabakası üzerindeyse yapılacak işlem gayet basittir. Çünkü bu katmanda oluşan çizikler kirlenme ve sürtme tarzı çiziklerdir. Bu çizikleri Pasta-Cila uygulamasıyla gidermek mümkündür. Ayrıca  herkesin birçırpıda yapabileceği bir uygulamayla giderilmesi mümkündür. Bu tarz çiziklerin tespiti için genellikle tırnak kontrolü yapılır. Yani çiziğin üzerinde tırnağınızın takılıp takılmamasına bakılarak  kontrol yapılır . Eğer tırnağınız  çiziğe takılmıyorsa bu çiziğin giderilmesi Pasta-Cila uygulamasıyla mümkündür. Fakat çizikte tırnağınız takılıyorsa vernik katmanı tamamen kalkmış çizik derin demektir. Ancak bu durumda panik olmaya gerek yok bahsedeceğim yöntemle bu çizikten de kurtulmak mümkün.  Yine aynı şekilde aşırı kazınmış çizikler diye tabir edilen kasıtlı yapılan çizikler de boya katmanının tamamen kalkıp aracın astarına kadar inen çiziklerdir. Ve bunların da giderilmesi mümkündür .

Kaportadaki boya katmanları

Vernik Katmanındaki Çiziklerin Çözümü

Vernik katmanında oluşan çiziklerin giderilmesi iki türlü yapılmaktadır. Birincisi çiziğin pasta cila yardımı ile temizlenmesi olayıdır. Bu temizlenme olayı aslında boya üzerindeki vernikli katmanda yapılan genel inceltme neticesi çiziğin görünmez hale gelmesi işlemidir. Bir diğer çözüm ise piyasada satılan çizik kalemi tarzı ürünlerin  çizik üzerinde oluşturdukları makyaj sayesiyle çiziğin görünürlük durumunu arka plana alma durumudur. Bu yöntem kalıcı bir yöntem olmadığını aracınızı birkaç yıkamadan sonra çiziğin ortaya çıkacağını sizde sanırım tahmin etmişsinizdir. Vernik katmanı üzerindeki bir diğer çizik tarzı olan başka bir aracın sürtmesi neticesi bulaşan boya kalıntılar. Bu kalıntılarda Pasta-Cila uygulaması neticesi kolayca temizlenmektedir. Pasta-Cila uygulaması için ilgili videoyu  yazımız sonunda izleyebilirsiniz.

Kaportadaki Derin Çizikler ; Pasta Cila İle Giderilemeyen Çizikler

Pasta-Cila ile  giderilemeyen çizikler yani kaportadaki derin çiziklerin giderilmesi için yapılacak uygulama da sonucun kalitesi uygulamayı yapanın göstereceği özene bağlı olduğunu peşinen söylemeliyim. Ayrıca kaporta üzerindeki boya Opak boya ise sonuç  mükemmel olabiliyorken Metalik boyada ise çizgi sadece görünmez olacak ancak yakından bakmalarda görünebilecektir.  Her hâlükârda eskisinden güzel olacağını ve rahatsızlık vermeyeceğini şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yapılacak işlem için öncelikle gerekli olan birkaç malzeme  var temin etmemiz gereken. Aracımızın sürücü kapısı içerisinde bulunan boya kodunu göre oto boyası satan sanayideki herhangi bir boyacıdan  en az ne kadar satış yapıyorlarsa o kadar almanız yeterli olacaktır.  Uygulama esnasında boya ile karıştırmak üzere boya sertleştiriciden de bir miktar alıyoruz. Pasta-Cila, 2000,3000 zımpara ve bir tane ince uçlu rötuş fırçası da alıyoruz.

Çizik olan bölge bir miktar pasta ile temizlendikten sonra  sertleştirici ile karıştırılan oto boyası (pet şişe kapağında bile olabilir)  çizik bölgeye  hiç acele etmeden  rötuş fırçasıyla çizik alanın dışına taşırmadan dikkatlice sürülür. İçerisine sertleştirici kattığımız için boya yaklaşık 15 dk sonra kuruyacaktır. Çizik olan bölgede boya bir miktar kendini çekeceği için yeniden aynı işlem uygulanır. Bu uygulamayı çizik bölgenin içi tamamen dolup hafif tümseklik olana kadar yapılır. Bu işlemin akabinden boyanın kuruması için  15 dk daha beklenip su ile ıslatılarak sırasıyla 2000, 3000 zımpara yardımıyla tümseklik pürüzsüz hale getirme işlemi yapılır.  Bu işlemin iki amacı var birincisi boyalı alanla dolgu alanın aynı seviye getirilmesi. İkincisi ise pürüzsüzlük elde etmek için.

Burada dikkat edilmesi gereken zımparayı boyalı alan üzerinde uzun süre kullanıp diğer sorunsuz yüzeylere zarar verilmemeli, deyim yerindeyse kaş yaparken göz çıkarmamak gerekir.  Yapılan bu işlemin ardından çok ince pasta işlemi ve bölgenin cilalanma işlemi yapılarak aracınızın hemen hemen eskisi gibi olduğunu göreceksiniz.

vernik altına geçen çizik giderme işlemi

Yukarıda da belirttiğimiz üzre yapılacak bu işlem deki başarı hem sabır  hem de özene bağlıdır. Baştan savma yapılacak işlem veya aracın kendi rengi dışında bir renk kullanmak gibi sebeplerden ötürü çizikler kapanmayacağı gibi sırıtma ihtimalide yüksek olacağını unutmayınız. Konu ile alakalı aşağıdaki videoları da inceleyebilirsiniz. Ayrıca konu ile ilgili aklınıza takılan  sorularınızı veya aldığınız sonuçları yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

About Author

Ahmet

1 Comment

  • Benim 2014 model siyah sembol aracin var benden onceki sahibi sag iki kapidaki cok derin cizikleri aracın orjinal renginden az daha koyu boya ile rotuş yapdirmis ve derin cizikler 15 m den bile belli oluyo bu islemi yapsan hem o biraz koyu olan renk ve derin cizikleri gidere bilirmiyim lutfen yardimci olurmusunuz

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir