21/11/2024
BAKIM & PERFORMANS

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Bir aracın motoru tıpkı insan kalbi gibidir. İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için kalbinin atması nasıl ki gerekliyse bir aracın hareket etmesi de motorun çalışmasına bağlıdır. Bu yazımızda motor için yağın önemi ve motor yağı nasıl konulur konusunu ele alacağız.

Motor Yağı Neden Değiştirilir?

Aracın hareketini sağlayan parçası aracın motorudur. Motorun içerisinde bulunan pistonların hareketi neticesi üretilen güç aracın tekerlerine iletilir. Böylelikle hareket olayı gerçekleşmiş olur. Motor içerisinde bulunan pistonlar sürekli hareket halinde oldukları için aşınma olayının önüne geçmek adına motor bloğunun içi yaklaşık 5 litrelik yağ ile doludur. Her ne kadar Pistonlar yağ içerisinde çalışsa da aşınma kaçınılmazdır. Motor yağı belli periyotlarla değiştirilir.  Bunun sebebi aşınmadan dolayı kirlenen yağın araca başka zararlar vermesini engellemektir. Aracın motor ömrünü uzatan en temel etken motor yağının temiz olmasıdır. Tabi ki temizlikteki kastımız motor yağının yeterli seviyede ve periyodik zaman dilimlerinde değişimin yapılmış olmasına bağlıdır.  Motor için uygun yağ seçimi de oldukça önemlidir. Bu konuda her aracın kullanım kitapçıklarında ne tür yağ kullandığı bilgisi yer almaktadır. Günümüzde yağ değişimi için gidilen servislerde ki ustalar hemen hemen tüm araçların ne tür yağ kullandıklarını bilebilmektedirler.

 

Motor Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Öncelikli olarak motor yağı değişimi yapılacak aracın soğuk olması gerekmektedir. Aracın motor bloğunun üzerinde genelde sarı veya siyah renkli yağdanlık işaretli bir kapak bulunur. Motora yağ buradan huni yardımı ile katılır. Tabi yağı koymadan önce motor bloğunun en alt kısmında karter denilen bölgesinde bulunan tıpa veya bijon somununa benzeyen cıvata sökülerek eski olan yağın tamamen boşaltılmış olması gerekir. Boşaltım işlemi yapıldıktan sonra karter tıpası yerine takılır. Motorun üst kısımda bulunan delikten yaklaşık 4.7 litre yağ motora ilave edilir. Bazı servislerde aracın altına girip belirtmiş olduğumuz karter tıpa sökülmeksizin üst kapak içerisinden aspiratör yardımıyla yağ boşaltma işlemi de yapılmaktadır ancak bu yöntem pek sağlıklı olmadığı yönünde genel görüş hakim durumdadır. Çünkü yağ içerisindeki aşınmadan arta kalan partiküllerin(karbon kurumu, toz, metal parçacıkları) dibe çökmüş olabilmesi ihtimali  yüksektir. Yapılan aspiratör işleminde pistonlar arasında veya en dipteki kıvrımlarda kalıntı  tam temizlenememektedir. Bu yüzden  karter tıpasının sökülerek yapılan yağ değişimi işlemi daha sağlıklıdır. Her motor yağı değişiminde muhakkak yağ filtresinin de değiştirilmiş olmasına da ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Motora Yağ Koymak , Motora Yağ Eklemek Doğru Mu?

Araç sarı ikaz yağ lambasının yanma durumu neticesi yapılan motor yağı ilavesi durumundan bahsetmek istiyorum. Motora yağ koymak eklemek doğru mu  sorusuna gelince. Diyelim ki seyir halindeyiz ve araç gösterge panelinde  sarı renk olarak yağ lambası yandı. Yapılması gereken aracı düz bir zeminde sağa çekip motor bloğu üzerindeki yağ çubuğu yardımı ile yağ seviye kontrolü yapmalıyız. Bu çubukta yağın eksik olduğu tespitini yaptığımızda kesinlikle yağ ilavesi yapmalıyız. Günümüzde tüm akaryakıt istasyonlarında her araca uygun yağlar satılmaktadır. Aracımıza uygun olan motor yağı sadece servise gidene kadar olmak koşuluyla ilavesi yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ta şudur. Araca ihtiyacı olduğu kadar yağ ilavesi yapılmalı azı zararlı olanın fazlasının da zararlı olduğu unutulmamalıdır. Yağ çubuğundaki çentiklerden her biri bir litreyi temsil eder buradaki seviye çubuğunda maksimum seviyeyi geçmemek gereklidir.

Motor Yağı Değişimi

Motor Yağı İlavesi Nasıl Yapılır ?

Diyelim ki seyir halindeyiz ve araç gösterge panelinde  sarı renk olarak yağ lambası yandı. Yapılması gereken aracı düz bir zeminde sağa çekip motor bloğu üzerindeki yağ çubuğu yardımı ile en az iki kere  yağ seviye kontrolü yapmalıyız. Bu çubukta yağın eksik olduğu tespitini yaptığımızda kesinlikle yağ ilavesi yapmalıyız. Ancak bu yağ ilavesi işlemini yaparken de en az 15 dk beklenmeli yağ çubuğunda tam seviye tespiti yapılıp yağ ilavesi ona göre yapılmalıdır.

Motorun Sağlıklı Olması

İlk paragrafta belirtmiş olduğum insan kalbi ve araç motoru metaforundan hareketle nasıl ki damarda temiz kan dolaşımı olan insan sağlıklı olursa motorunda sağlıklı olması ve aracın ömrünün uzun olması periyodik bakımlarına riayet edilerek yağ değişimi yapılmasına bağlıdır. Dolayısıyla her ne kadar her on bin km de yağ değişimi yapılmalı deniyorsa kısa mesafe ve şehir içi kullanılan araçlarda km beklenmeksizin her üç ayda değişimin yapılması motor sağlığı açısından çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki motor içerisindeki yanma odalarına, sekman ve pistonlara yapabileceğiniz tek bakım yağın değiştirilmesidir. Tabi burada yeniden belirtmek istediğim bir husus ta muhakkak her yağ değişiminde yağ filtresinin değiştirilmiş olmasına dikkat etmenizdir.

About Author

ihsan

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir