İkinci El Araç İncelemenin Püf Noktaları
ikinci el araç incelemenin belli başlı püf noktaları vardır. Kısa kısa bunlara değinmek istiyorum.
*Otomobile bakmak için kesinlikle gündüz gidilmelidir.
*Mümkünse yağışlı havalarda araç almaya gidilmemelidir.
*Aracın sabah ilk kontağının çalıştığı yerde aracın ilk çalışma sesine şahit olmaya çalışın. Genelde sorunlar ilk çalışma esnasında kendini ortaya çıkaracaktır.
* ikinci el araç sahibine aracın evveliyatıyla alakalı herşeyi sormaya çekinmemelisiniz. Aldığınız cevaplar geçiştirici ve tatmin edici değilse o araca bulaşmayın.
* Aracı beğendiğinizde tüm kontroller için yeterli zaman ayırmalı aceleci davranmamalısınız.
*Aracın test sürüşünü mümkünse ses duvarı olan otoban üzerinde ve saatte 60 km hızla yapınız. Sürüş esnasında müzik sistemi kapalı ve camlar açık aracın motor sesini dinlemelisiniz.
*Satın alacağınız aracın sahibiyle randevulaşmışsanız en az 20 dk önce randevu yerine gidin ve kendinizi tanıtmadan uzaktan oto üzerinde yapılan hazırlığı görme imkanı edinin.
*Araç bakmaya giderken anlamasa da yanınızda bir başka kişi götürün ilk izlenimde sizin gözden kaçırdığınız şeyler olabilir götürdüğünüz kişi de sizin için gözlem yapacaktır fikir almanız işinizi kolaylaştıracaktır.
İkinci El Araç Kaporta Durumu Ve Dış Görüntüsü
ikinci el araç kaporta durumu ve dış görüntüsü noktasında incelemede izlenecek yollardan da bahsetmek istiyorum. Ağır hasar görmüş bir araba bile onarılabildiği için alacağınız oto etrafında gezip aracın kaportasındaki boya uyumsuzluğu veya kaporta çürüklüğü varmı ilk olarak bunlara bakmalısınız. Aracın önünden arkasına doğru yan yüzeylerinden bir gözünüzü kapatarak bakın, buradaki amaç boya üzerindeki ışık yansımalarını kontrol etmektir. Işık yansımaları kesintisiz bir hat ile devam ediyorsa aracın boyası orjinaldir. Kesinti ve ışık kırılmalarını görüyorsanız muhtemelen o parça altında macunlu işlem vardır. Ve sonradan boyaya maruz kalmıştır. Ayrıca orijinal bir otomobilde tüm yan çıtalar düz bir hat izler ve parça aralıkları da eşit genişliktedir. Dikkat ederseniz oto ekspertiz yerlerinde ışık altında aracın kaportasında boya kontrolü yaparlar. Bunun sebebi bahsettiğimiz gibi işlem görmüş otoda ki yansımaların düzgün olmamasıyla kendini ele vermesidir. Cam kenarındaki pasta kalıntıları ya da plastik aksam üzerindeki deformasyonlar da otonun işleme maruz kaldığını bize gösterir.
Kapı içlerine, kaputu açıp boyanın bittiği uç noktadaki boya izine, kaput bağlantı noktalarına dikkatle bakılmalıdır. Ayrıca çamurluk ağızlarında küflenme var mı ve kapı altı maşbiyellerde eziklikler var mı kontrol edilmelidir. Mümkünse elinizde özel mıknatıs ile araç kontrolü yapın, çekim gücü zayıf olan bölgelerde macun katmanı olduğunu tespit edebilirsiniz. Otomobile uzaktan düzlükteyken dışardan bakıldığında araç bi tarafına yatık veya basık duruyorsa amortisör sisteminde sorunun olduğunu gözardı etmeyin.
Motor Kontrolü
Motor kontrolü için aracı çalıştırın aracın hemen çalışıp çalışmadığını kontrol edin ayrıca en az 3 dakika gaza basmadan aracın çalışmasına izin verin. Bu arada motorun sesinde anormal ses var mı onu dinleyin. Sonrasında yaklaşık otuz saniye boyunca yarım gaz verip egzoz gazının rengini kontrol edin. Araçtan çıkan mavi duman aracın yağ yaktığını gösterir. Siyah renkli duman yoğun olarak çıkıyorsa da motorun fazla yakıt tükettiğini gösterir ve motorun bakımsız olduğunun işaretidir. Yoğun şekilde beyaz duman ise aracın silindirine su karışıyor olduğunu gösterir ki bu da motorun açılması ve onarıma tabi tutulması gerektiğini gösterir. Aracın egzosundan az miktarda beyaz duman la bir miktar su damlatması motorun sağlıklı olduğunu gösterir.
Tabi bu saydıklarımız aracı soğukken ilk çalıştırılma esnasındaki gözlemlerdir. Son olarak motor testinde motorun rölantide motorda anormal sarsıntı gözleniyorsa ateşleme sisteminde bir problem var demektir. Bu durumda ateşleme sistemi ve yakıt sisteminin bakıma ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.
Yazımızla ilgili olarak Sahibinden İkinci El Oto Almanın İncelikleri konusunu da okuyabilir yorum kısmında siz de eklemek istediğiniz hususlar varsa paylaşabilirsiniz.