21/11/2024
BAKIM & PERFORMANS

Araç Muayenesi Nedir?

Araç Muayenesi Nedir?

Karayollarında trafiğe çıkan araçların teknik durumlarını ve yolcu güvenliğini belirli testlere sokarak kontrolünü yapmaya araç muayenesi denir. Türkiyede bu kontrolleri yapmakla görevlendirilen kuruluş Tüvtürk dür. Kanunen her aracın belirli periyotlarla muayeneye girmesi zorunludur.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar nelerdir ?

Araç muayenesi için gerekli evrak  araç ruhsatı ,Araç sigortası , muayeneyi yaptıran kişinin kimliğidir. Muayenesi yapılacak araç kendimize ait değilse içerisinde bulunduğumuz ay içerisinde başka bir araç muayenesi yaptırmamış olmak gereklidir.

Araç Muayene Süresi Ne Kadardır?

Araç muayene süresi otomobillerde her 2 yılda bir,  Traktör ve bunlara ait  römorklarının muayenesi her 3 yılda bir , Motosikletler ve üç tekerlekli araçlar her 2 yılda bir, Ticari araçlar taksi, otobüs, kamyon gibi araçlar her yıl yapılır.

Araç muayene süresi geçerse veya araç muayenesi yaptırılmazsa ne olur?

Araç muayenesi kanunen belirli sürelerde ve periyotlarda yaptırılması zorunlu bir durum olduğu kadar gerekli de bir işlemdir. Araç muayenesi zamanında yaptırılmazsa cezai işlem tesis edilir. Muayene tarihi geçtiğinde, vize geçerlilik  tarihinin son gününden itibaren aylık %5 oranında muayene ücretine ek ceza uygulanır. Geciken gün sayısına bakılmaksızın aylık bazda işlem tesis edilir. Konuyu örnekle izah edecek olursak araç muayenesini 65 gün geciktirmiş olduğunuzu varsayalım. Araç muayene cezası hesaplanırken 3 ay üzerinden hesaplanır. Muayenesi geçmiş aracın trafikte uygulamaya takılması durumunda 2017 yılı için trafik cezası  96 TL ( peşin 72 TL) idari para cezası kesilmektedir. Ayrıca 10 ceza puanıda  bulunmaktadır. Trafik polisi size belirli süre tanır bu süre geçtiği takdirde araç muayene edilmez yeniden uygulamaya girilirse araç trafikten men edilir. Aşağıda tuvturk resmi sitesinden aldığımız örnek hesaplama görüntüsüne de yer vermek istiyorum.

Araç muayenesi nasıl yaptırılır?

Araç muayenesi sadece TÜVTÜRK tarafından yapılır. Çünkü konuyla ilgili yetkilendirilmiş tek kuruluş TÜVTÜRK dür. Araç muayene randevusu bizzat Tüvtürkten sıra alarak yapıldığı gibi internet sitesinden (http://www.tuvturk.com.tr )randevu alarak da yapılır. Ayrıca telefon ile 0850 222 88 88 tüvtürk ücretsiz randevu hattından da muayene sırası alınabilmektedir. Randevu alma esnasında aracın borcunun olup olmadığı bilgisi de kontrol edilir cezai işlem varsa bu da randevu esnasında öğrenilebilmektedir.

Araç muayenesinde nelere dikkat edilir?

Aracın tek seferde muayeneden geçebilmesi için yapılması gerekenler vardır. Aracın herhangi bir trafik cezası, vergi borcu , otoyol borcunun olmaması gerekir.

Aracın ceza ve borç bilgilerini intvd.gib.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Aracın muhakkak  trafik sigortasının günü geçmemiş olması gerekir. Hepsinden önemlisi araca ait ruhsatın kesinlikle yanınızda olması gerekir.

Aracı Muayeneye Götürmeden Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

Aracınızı muayeneye götürmeden önce araçta bulunması gereken ekipmanlar şunlardır.

*Son kullanma tarihi geçmemiş yangın söndürme tüpü

*Eksiksiz ilk yardım çantası

*Üçgen reflektör

*Stepne (işlevsel olmalıdır yani patlak olmamalıdır).

Ayrıca aracın lastiklerinin diş kalınlığı yeterli düzeyde olmalıdır. Aracın aydınlatma ve sinyalizasyon sisteminin faal durumda olması gereklidir. Aracın cam yıkama sistemi faal olmalıdır. Emniyet kemerleri işlevselliğini korumalı ve çalışır durumda eksiksiz olmalıdır.

Araç Muayene Ücreti 2017

Araç Muayene ve eksoz emisyon Ücretleri (2017)

Otomobil, Minibüs, Kamyonet:  198,24 TL

Traktör , Motosiklet ve Motorlu Bisiklet  :  101,48 TL

Kamyon, Otobüs, Çekici ve Tanker   :  267,86 TL

Egzoz Gazı Emisyon ölçümü ücreti  KDV dahil 50 TL.dir.

Araç muayenesi nasıl yapılır?

Gerekli randevu alındıktan sonra randevu saatinden önce Tüvtürk muayene istasyonuna gelinir burada yukarıda saydığımız evraklar teslim edilerek gerekli ödeme yapılır. Araç muayene istasyonuna alınır.

Aracın bagajı ve motor kaputu açık bırakılarak ilgili personele teslim edilir. Görevli aracın kapılarını , emniyet kemerlerini, sileceklerini, stepne ve  gerekli ekipmanların kontrolünü yapar. Sonra aracın amartisör ve fren kontrol ünitesinde gerekli testleri yapar. Aracın aks ve lastik kontrollerinden sonra aracın ekzos borularının kontrolü yapılır. Son olarak aracın ön ve arka aydınlatmaları ile sinyalizasyonları kontrol edilir. Araçta varsa kusur dereceleri raporlanır araç hafif kusurlu olarak geçerse vize verilmiş olur. Eğer araçta ağır hasar teşkil edecek kusur veya kusurlar bulunursa eksikliklerin tamamlanması için 1 aylık süre verilir. Bu süre içerisinde eksikler giderilerek yeniden randevu almak kaydıyla ek işlem ücreti ödenmeden muayene tekrarına karar verilmiş olur. Ancak verilen 1 aylık süre geçirilirse yeniden muayene harcı ödenmesi gereklidir.

03.07.2017 TARİHİNDEN İTİBAREN Tüvtürk de uygulanacak kusurlar tablosu yayımlanmış ve burada dikkatimizi çeken bir husus da burada belirtmeden geçemeyeceğim. Yeni  yayımlanan kusurlar tablosuna göre Plaka Yönetmelikte belirtilen özelliklere uygun değil Ağır Kusur 03.07.2017 aracın plakasında montajı esnasında cıvata kullanılmışsa ağır kusur sayılmakta ve şoförler cemiyetinde değiştirilmeden aracın vizesinden geçmek imkanının olmadığını da ayrıca belirtmek isterim.

Araç Muayenesinde Hafif Kusurlar Ve Araç Muayenesinde Ağır Kusurlar

Araç muayenesinde hafif kusurlar ve araç muayenesinde ağır kusurlar hangileridir aşağıda verdiğimiz linkten  pdf formatında indirip inceleyebilirsiniz.

03.07.2017-yili-kusur-tablosu

About Author

Ahmet

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir