Lastik Basıncı Nasıl Belirlenir
Lastik basıncı nasıl belirlenir hususunda bilinmesi gereken öncelikli olarak; aracımızın güvenli sürüşü için lastik ne kadar önemliyse bu lastiğin uygun basınç değerlerinde kullanmak ta güvenliğimiz için bu denli önemli olduğudur. Lastiklerin yanlış hava basıncında olması kaza oranını artırdığı gibi yakıttan da tasarruf sağlama imkanını ortadan kaldırdığını unutmamak gerekir. Bu yazımızda da lastiklerde uygulanması gereken hava basıncından bahsedeceğiz.
Lastik Hava Basıncı
Lastik hava basıncı olması gereken değer aralıkları araçtan araca değişiklik gösterdiği gibi lastik ve jant ebatlarındaki farklılıklardan dolayı da değişiklik göstermektedir. Aracımızın lastiklerinin hava basınç değerinin nasıl olması gerektiğini en iyi belirleyecek unsur aracın kullanım kitapçığı veya sürücü kapı içi direk üzerinde bulunan lastik basınç değer etiketidir. Buradaki değerlere uygun şekilde aracımızı lastik hava basıncını ayarlamalı, gündelik kullanımlarda bu değerlere riayet etmeliyiz. Bazı durumlarda ise bu değerlerin dışına çıkmak avantaj sağlamaktadır. Örneğin uzun yola çıkacaksanız veya aracımızın bagajı yüklüyse ve de hava sıcaklığı 25 derecenin üzerindeyse lastiklerimizdeki hava basıncına 2 şer bar ilave etmek avantajınıza olacak bir durum olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca lastiklerdeki hava basıncının hesaplama işlemi lastikleriniz soğukken yapılmalı çünkü ısınan lastikteki hava basınç değeri çoğunlukla yanıltıcı değerler verir.
Lastik Basıncı Nasıl Ölçülür
Lastik hava basıncının ölçümü gayet basittir. Herhangi bir benzin istasyonunda bulunan lastik hava basma ünitesini direkt lastiğinize taktığınızda lastiğinizin hava basıncı ekranda görülecektir . Olması gereken değerden düşükse + işareti bulunan düğme yardımı ile istenilen değere kadar lastik hava ilavesi yapılır. Güvenli sürüş, lastik ömrünün uzun olması ve yakıt tasarrufu aracınızın lastik basıncının doğru olmasıyla doğru orantılı olduğunu unutmamalısınız.
Lastik Basıncının Düşük Olmasının Aracınıza Etkileri
Düşük lastik basıncının aracınıza olumsuz etkileri vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Hava basıncı düşük lastikte su tahliye kanalları daralacağından lastiklerdeki aquaplaning direnci azalır bu da kazalara sebebiyet verebilmektedir. Aquaplaning ise su birikintilerinde lastiklerin zeminle teması kaybetmesi olayına verilen isim
- Ani fren esnasında aracın durma mesafesi uzar. Bu da yine kazaların en büyük sebebidir.
- Aracınızın lastik hava basıncının düşük olması yakıt tüketimini yaklaşık olarak %5 oranında artırır.
- Düşük lastik basıncı kötü yol tutuşuna ve aracınızın virajlarda daha çok kaymasına sebep olur.
- Düşük lastik basıncı düşük hızda seyrederken yoldaki bozuklukları aracınızda daha az hissetmenizi sağlar ancak lastik ömrünün de kısa olacağını unutmamalısınız.
Lastik Basıncının Yüksek Olmasının Aracınıza Etkileri
Yüksek lastik basıncı aracınızda birtakım olumsuz etkileri olacaktır bunları şu şekilde sıralamak mümkündür.
- Yüksek lastik basıncında lastik yüzeyinin yol ile teması azaldığından dolayı yol tutuşu zayıftır.
- Yüksek lastik basıncında araç içi ses ve bozuk yol etkisi fazla hissedileceğinden sürüş konforu oldukça az olacaktır.
- Otomobilin rot rotil amortisör gibi süspansiyon parçalarının daha hızlı yıpranmasına sebebiyet verir.
- Lastiğin orta bölümü daha çok yıpranacağından çukurlara yüksek hızda girilmesi durumunda lastiğin orta bölgesinde ciddi hasarlar oluşabilir.
- Yüksek lastik basıncı özellikle virajlarda araç stabilitesini artır ve yüzey teması oldukça az olduğundan yakıt tüketimi normalden bir miktar az olur.
Lastik Basınçları Tablosu
Lastik basınçlarının ne kadar olması gerektiği konusunda araç kullanım kitapçığı ve üretici firma tavsiyesine uyulması gerektiğini belirtsek te günümüz android telefonlarına uyumlu Lastik Basınç Tablosu programları bulunmaktadır. Bu programlarda aracınızın kullanım türüne, Lastiğinizin taban genişliğine ve jant ebatlarına göre size fikir vermektedir. Kullanıcı kitapçığı ve uygun lastik basınç uyarı etiketi olmayan araçlar için Google Play uygulamaları kısmından Ritmix TM, İTPM System, BLE TPMS, Lastik Basınç Tablosu gibi programları indirip kullanmalarını tavsiye edebiliriz.
Fiyatlar konusunda bilgi edinmek istiyorsanız bu siteye göz atabilirsiniz.
1 Comment
Merhaba,
Bilgilendirici, güzel bir yazı olmuş, teşekkürler.
Yazının başlarında “uzun yola çıkacaksanız veya aracımızın bagajı yüklüyse ve de hava sıcaklığı 25 derecenin üzerindeyse lastiklerimizdeki hava basıncına 2 şer bar ilave etmek avantajınıza olacak bir durum olduğunu belirtmeliyiz.” demişsiniz, oradaki “2 BAR” sanırım “2 PSI” olacak, bilginize.
İyi çalışmalar.