23/11/2024
İNCELEMELER

Araç İçi Bebek Koltuğu Nasıl Seçilmeli

Araç İçi Bebek Koltuğu Nasıl Seçilmeli

Kuşkusuz çocuklu ailelerin özel araçlarında seyahat etmeleri esnasında ihtiyaçlarının en başında bebek koltuğu gelmektedir, peki araç için en uygun bebek koltuğu nasıl olmalı ve seçim yaparken nelere dikkat etmeliyiz.  Bu konuda yaptığımız  araştırma ve incelemelerden bahsedeceğiz.

Bebek Koltuğu Kaçıncı Ayda Kullanılır

Bebeğin doğumundan çocukluk evresini tamamlamasına kadar bebek koltuğu kullanılması zorunludur.  Bilindiği gibi Bebek oto koltukları üç grupta satışı yapılmaktadır. 0-18 grubundaki bebek koltukları 9 ila 10 aya kadar kullanılmakta, 9-18 grubu 36 aya kadar kullanılırken 15-36 grubu ise 4 yaş ile 12 yaşa kadar kullanılabilmektedir.

Bebek Koltuğu Alırken Dikkat  Edilmesi Gereken Kriterler

*Bebek koltuğu alırken dikkat edilmesi gereken kriterlerin en önemli olanı alacağımız ürünün güvenlik  standartlarına  uygun üretilip üretilmemesidir. Bebek koltuğu üreticilerinin ürettikleri oto koltukları uluslararası bazı standartları taşıması zorunluluğu bulunur. (Bunların en başında ECE R44/04 Avrupa’da tüm oto koltuk üreticileri ECE R 44/04 standardına uymak zorundadır. Satışı yapılacak ülkedeki yasaların onayını almak için, bütün çocuk koltukları mevcut ECE  R-44/04 testinin , kaza simülasyonunu geçmesi gereklidir. Bu testi Almanyada bulunan Dekra isimli bağımsız test kuruluşu yapmaktadır. Oto koltuğunuzda bulunan  “Turuncu” renkli etiket bu testten koltuğunuzun geçmiş olduğunu gösterir.

ECE-R44-04 testi

Oto güvenlik testi yapan kuruluşların bir diğeri  ADAC tır. Bu kuruluş her yıl son bahar ve ilkbahar aylarında oto koltuklarının güvenliklerini test eder. Bu kuruluş araç sahiplerinin menfaatlerini gözeten ve çocuk araç koltukları testleri organize eden Almanyanı en büyük otomotiv kulübüdür. ECE R44/04 teslerine göre %50 daha katı kriterlere sahip bir test sistemine sahiptir.

ADAC testi

Bir diğer oto güvenlik testi yapan kuruluş ÖAMTC dir.  Avusturyada bulunan bu kuruluş Alman ADAC kulübünün kardeş organizasyonudur. ÖAMTC’ta güvenlik testinin yanı sıra hijyen ve işçilik kalitesi açısından çocuk koltuklarını test eden bir bir kuruluştur. Ürünlerin içeriğinde zararlı madde olup olmaması yönünden de test eder.)

ÖAMTC testi

*Oto koltuğunda ISOFIX bağlantıya sahip olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü ISOFIX oto koltuğunun montajında pratiklik sağlar ve aynı zamanda emniyet kemerine oranla kaza ya da darbe anında oto koltuğunun savrulma olasılığını düşürür. Tabi ki oto koltuğunda ISOFIX bağlantısı olmasının yanı sıra aracınızın arka koltuklarında da ISOFIX bağlantı yerinin olması da gereklidir.

*Oto koltuğun çocuğunuzun boy ve kilo ölçülerine uygun oto koltuk grubundan seçmiş olmalısınız. Çocuk koltuğu standardı için olması gereken değer aralığı ECE-R44ye göre belirlenir.

*Oto koltuğunda yüksek güvenliğin en önemli ölçütü 5 noktalı emniyet kemerine sahip olmasıdır.

* Oto koltuğunda bel ve baş bölgesini kavrama yetisine sahip olmalıdır. Olası kaza durumlarında darbe ve basıncı en aza indirmesi açısından özel köpük malzemeye sahip olmalıdır.

* Temizlemesi kolay olan ,mümkünse yanmaz kumaştan ergonomik tasarımlar tercih edilmelidir.

* Ürün alırken kullanıcısı ile ürünü deneyerek almak daha isabetli olacaktır. Burada ki amaç  her çocuğun fiziksel özellikleri şahsına münhasır olduğundan çocuğunuz için en uygun ürün hangisiyse onu tespit edip almak daha isabetli olacaktır.

Seyir Halindeyken Çocuk Koltuğu Kullanmamanın Cezası 2017

Karayolları Trafik Kanununun  31 / 1-a maddesine göre Özelliklerine ve cinslerine göre, yönetmelikte nitelik ve nicelikleri belirtilen gereçleri, araçlarda bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak  kusuru şeklinde uygulanan bir trafik cezasıdır. Trafik denetlemeleri esnasında araçlarında 135 santimetreden kısa ve 36 kilogramın altında çocukların taşınması seyir halindeyken tespit edilirse araçta çocuk koltuğu kontrolü yapılır. Araçta çocuk koltuğu yoksa yukarıda belirttiğimiz trafik cezası tatbik edilir. Araçlarında çocuk koltuğu kullanmamanın cezası 2017 yılı itibariyle 95 TL ve 10 ceza puanıdır. Ceza sürücülere uygulanır eğer sürücü aracın sahibi değilse aynı oranda ceza ruhsat sahibine de kesilir. Bu cezanın erken ödenmesi durumunda rakam Peşin 71,25 TL dir.

Bebek Koltuğu Araca Monte Etme Yöntemleri

Araca üç tür bebek koltuğu monte etme yöntemi vardır. ilk olarak ISOFIX bağlantı yönteminden bahsetmek gerekirse ISOFIX li bir oto koltuğuna çocuk koltuğu fişin prize takılması kadar kolay bir şekilde montajı sağlanır. ISOFIX bağlantısı olmayıp ancak çocuk oturma yeri ile oto koltuğuna  temas eden yerin ayrılması imkanı olan çocuk koltuklarındaki montaj şekli de şöyle olmaktadır. Çocuk koltuğu ikiye ayrılabilme özelliğine sahip olduğundan aradan emniyet kemeri geçirilerek tokasına takılması şeklinde montajı yapılır. En son olarak ta klasik emniyet kemerini çapraz şekilde çocuk koltuğuna sarmak şekliyle yapılan montaj şeklidir.  Bu montaj konusunu görsel olarak ta aşağıdaki videodan izlemeniz mümkündür.

About Author

Ahmet

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir